Jak přeměnit kuřecí stehna v naprostou hitparádu plnou asijských výrazných chutí bez trouby či grilu? Stačí jedna pánev, kterou rozpálíte, přidáte dvě lžíce sezamového oleje a na tu:
2 lžíce nasekaného česneku
1 lžíci zázvoru
1 lžíci nasekané šalotky
Zlehka orestujete a přidáte další suroviny:
2 lžíce medu
2 lžíce sojové omáčky
šťáva z jednoho pomeranče
2 čajové lžičky rybí omáčky
2 lžíce sezamových semínek
Do směsi pak vložte kuřecí paličky nebo křidýlka a pomalu opékejte pod pokličkou, dokud nejsou hotová za přidávání vývaru či vody. Těsně před koncem pokličku sundejte a nechte omáčku zredukovat. Zhoustne a maso se jí krásně obalí a hlavně je od základu plné chuti!
1) Když nemáš kuře, dej tam kotletu z prasete
2) Nakrájej to do rozpečené bagety
3) Nezapomeň na okurku (rychlonakládanou) a koriandr
Ultimátní křupavé stripsy
RECEPT

No a potom jen v robotu projedete kukuřičné lupínky se solí a pepřem (první polovinu jemně a druhou hruběji) a opečete společně se sezamovými semínky na pánvi nasucho do lehce hněda, z čehož vám vznikne báječná obalovací směs (nevynechat opékání na pánvi, proto je to celé tak křupavé).
Pak už jen maso vytahujte z jogurtové směsi a důkladně obalujte ve vychladlých lupínkách se sezamem. Kousky klaďte na plech s pečícím papírem (papír můžete lehce potřít oliváčem, ale fungovalo to i bez něj) a pečte v troubě na 180 stupňů do zlatova. Podávejte s limetou a různými omáčkami (já ze zbytku jogurtu vyšvihla tzaziki).
BUTTER CHICKEN
1 celé kuře (vegoši můžou tempeh) rozdělte nožem na cca 8-10 kusů i s kostí a promíchejte s 200ml hustého bílého jogurtu (funguje i rostlinná alternativa od Alpro) společně s pořádnou lžící mleté kurkumy, garam masaly, římského kmínu, dále citronové šťávy, malou lžičkou ml. skořice a nechte odležet nejlépe přes noc (v nouzi stačí i půl hoďka).
Na další postup potřebujete:
5 stroužků česneku
2 střední cibule
cca 100g zázvoru
2 plechovky rajčat (Valfrutta)
250ml smetany 33% a 100g másla
(nebo vynecháte a použijete kokosové mléko)
hrst mandlí
olej
sůl, pepř
příp. třtinový cukr a citrón na finální dochucení
Cibuli, česnek a zázvor opečte na trošce vašeho oblíbeného oleje, přidejte rajčata z plechovky, smetanu a máslo (nebo kokomléko), mandle a dochuťte solí a pepřem. Poté rozmixujte v hladkou jemnou omáčku. Namarinované kuře dejte do pekáčku a zalejte připravenou rozmixovanou omáčkou. Pořádně přiklopte a dejte péct na 180 stupňů zhruba hodinu (tempehu stačí půl). Průběžně s pekáčkem párkrát jakoby lehce zatřeste ze strany na stranu, aby se omáčka promíchávala s kořením, ale neotvírejte! Po upečení dochuťte citronovou šťávou, případně trochou třtinového cukru na vyvážení.
Žádné komentáře:
Okomentovat