Selské kuře s kapustou - Poulet au Chou

pro 4 osoby

Ingredience:

4 velké kuřecí nohy s kůží a kostí asi 1.3kg
4 pikantní česnekové klobásky
1 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce másla
1 velká cibule, rozkrojená na půlku a nakrájená na plátky
1 velký pórek, nakrájený na plátky
1 velká mrkev, rozkrojená v půl a nakrájená na plátky
450g kapusty, na jemné proužky nakrájené, nebo posekané
125ml suchého, bílého vína
125ml kuřecího vývaru
2 stroužky česneku, na jemno posekané
sůl a čerstvě pomletý pepř

Příprava:
Předehřát troubu na 180°C.

Rozehřát polovinu oleje a polovinu másla v ohnivzdorném pekáči, nebo misce na středním ohni, a osmažit kuře na obou stranách do zlatohněda. Přendat na talíř a udržovat v teple. Ve stejném tuku osmažit klobásky a přidat je k nohám.

Vylít tuk z pekáče a přidat do něj zbytek oleje a másla. Vložit mrkev, cibuli a pórek dovnitř pekáče a smažit vše po 5 min. na pomalém ohni. Sem tam zamíchat. Přidat kapustu a smažit ji po 3-4min., až uvadne. Sem tam zamíchat. Osolit a opepřit.

Vložit kuřecí nohy na zeleninu, přidat víno a přivéct do varu. Potom přidat česnek a vývar. Přendat do trouby a péct po 20 min. kůží dolů, potom obrátit kůží nahoru, přidat klobásky a péct dalších asi 20min. Šťáva z kuřete musí vytíkat čirá, po vpíchnutí špičky nože do nejtluščí části nohy.

Přendat kuře na pracovní desku. Pomocí drátěné naběračky přendat kapustu na nahřátou mísu, nahoru poskládat nohy a klobásky. Odstranit tuk ze šťávy a podávat ji v omáčníku. (Tuk se jednoduše odstraní pomocí papírového, kuchyňského ubrousku, položeného na povrch šťávy. Proces se někdy musí několikrát opakovat.)

P.S.: Recept je z Burguňska a často se používá i k přípravě perličky (pintade), nebo bažanta (faisan).

Doporučená příloha:
Osmažené ¨Pařížské brambůrky¨, nebo francouzká bageta a bílé víno.

Původní kuchyní tohoto receptu je Francie

Žádné komentáře: