Koprovka podle Kamu


Suroviny:
 

1,5kg hovězího s kostí (krk, hrudí, žebro)
1 mrkev a 1 cibule (nebo odkrojky kořenové zeleniny)
2 bobkový listy a 4kul. nové koření
2 svazky kopru
250ml smetany 33%
3 lžíce másla
3 lžíce hl. mouky
cukr, ocet, sůl 




Postup:

 
Maso očistíme a dáme do hlubokého pekáče s víkem se zeleninou, kořením, stonky koriandru (listy si necháme stranou) a zalejeme vodou tak, aby bylo maso ze 3/4 ponořené.
Dáme přikryté péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme zhruba hodinu a půl. Pak teplotu stlumíme na 160 a dopečeme další hodinu a půl do měkka.
Vyndáme z trouby a necháme dojít cca 30min při pokojové teplotě (neodklápíme víko).
Poté tekutinu slejeme a maso dáme stranou.
V hrnci si rozpustíme máslo, přidáme mouku a opékáme z stálého míchání na mírném plameni, dokud jíška lehce nezezlátne. Zalejeme ji vlažným výpekem a rozmícháme metličkou. Dle potřeby přidáme vodu tak, abychom dosáhli hladké omáčkové konzistence.
Vaříme zhruba 20 minut.
Přidáme smetanu a najemno nasekaný kopr, promícháme a přivedeme k varu.
Lehce provaříme (5min), stáhneme plamen na minimum.
A teď přijde dochucování. Ocet (cca 3 lžíce) dáme do malého hrnce a přivedeme k varu. Svaříme na polovinu. To zbaví ocet nepříjemné palčivosti.
Do omáčky dáme nejdřív menší lžíci cukru a poté stejnou dávku octa. Lehce osolíme a ochutnáme. Podle vlastní chuti postupně přidáváme ocet, cukr a sůl tak, abychom dosáhli vyvážené sladko-kyselo-slané a hlavně krémové chuti s vůní kopru.

Žádné komentáře: