- květák (očištěný, rozebraný na malé růžičky)
- trocha oleje
- 60 ml rybí omáčky
- 30 ml vody
- 1 lžíce rýžového octa
- 30 g cukru
- šťáva z poloviny limetky
- 1 menší stroužek česneku (najemno)
- 1 malá čili paprička (thajská podlouhlá nadrobno, může být i sušená)
- máta
Množství je na velkou hlávku květáku (cca 4 porce). Pokud vám troška „vinaigrette“ zbude, neváhejte experimentovat. Teď v horkém létě je to naprostá pecka.
Postup:
Nejdřív si připravte nepravý „vinaigrette“ z rybí omáčky, protože chutná lépe, když ho necháte chvíli odležet. Hotový vydrží v ledničce i týden. Smíchejte rybí omáčku, cukr, vodu, ocet, šťávu z limetky, česnek a čili. Hotovo.
Teď květák. Připravte si malé čisté osušené růžičky. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a tak, aby byly v jedné vrstvě, je zprudka opečte. Na povrchu dozlatova s tečkami dohněda (až černa – nebojte se toho!) – určitě něco přes pět minut. Květák vám zároveň trochu změkne – nebude už syrový, ale bude pořád pěkně křupat.
Nachystejte do misek. Zalijte troškou „vinaigrette“ a pořádně prohrábněte, aby se rovnoměrně rozprostřel. Jezte ještě teplé.
Žádné komentáře:
Okomentovat