Rychlé kimči

Ingredience:

- 70ml sezamového oleje
- 2-3 střední sušené čili papričky
- 2 badyány
- lžička sečuáského pepře
- sůl

- 500 až 600 g čínského nebo bílého zelí
- 2 vrchovaté lžíce cukru krystal
- 70 ml viného nebo rýžového octu
- 3 stroužky česneku
- zázvor (velikost jako palec, bez slupky)


Postup:

Zelí očistíme,zbavíme nehezkých listů a odstraníme košťál.Nakrájíme ho asi na centimetrové nudličky.Vložíme do vroucí osolené vody a krátce zakryté povaříme (asi minutu).Zelí zcedíme a necháme nejlépe rozložené vychladnout.

Mezitím si připravíme olej.Do středně horkého oleje vložíme papričky, badián a pepř. Koření takto "nesmažíme" pouze ho lehce necháme pustit aroma do oleje.To by mělo trvat asi 5 minut.Pánev odstavíme.

Na jemném struhadle nastrouháme česnek a zázvor (nejlépe je strouhat zázvor nad něčím co zachytí i jeho šťávu).Smícháme ocet společně s cukrem.
Vychladlé zelí vložíme do velké mísy a nalejeme do ní olej i s kořením.Přidáme všechny ostatní ingredience (nezapomenout na sůl!) a pořádně rukama promícháme.Hotovo!
Kimchi lze přikryté skladovat v lednici 3 až 4 dny.

Jako přílohu ho doporučuju třeba k bramboráku nebo rybě s hranolkama.

Žádné komentáře: